Како натерати газду да плати?

Damjan-Pavlica
Дипломорани политиколог Дамјан Павлица на лимарији.

Радили сте недељу, две, месец, два, три код неког газде непријављени и он вам није платио. Добродошли у клуб.

Изгледа као да му ништа не можете, нисте били пријављени, немате никакав доказ да сте радили тамо. Не можете да га тужите. За закон ви не постојите. Закон није на вашој страни.

Добра вест је да имате два моћна оружја на располагању: интернет и друштвену подршку!

На интернету му за недељу дана можете направити пакао. Газди и његовој фирми ћете за само пар дана бесповратно упропастити репутацију. Што је најбоље, пријатељи, родбина и сви остали ће бити уз вас, јер је ваша борба правична.

На интернету, ви њему можете направити далеко већу штету него он вама. Репутација фирме кошта, о да, веома кошта, у маркетинг се улажу хиљаде и хиљаде еура. Лажни имиџ фирме грађен годинама можете срушити за свега пар дана, као кулу од карата.

УПУТСТВО ЗА НАПЛАТУ ОСТВАРЕНЕ ЗАРАДЕ

 1. Упозорите газду да имате начина да заштитите своје интересе, да ће најјефтиније проћи исплатом ваше зараде, и оставите му разуман рок да вас исплати. Уколико вам приступи људски и буде спреман да разговара, покушајте да постигнете неки договор.
 2. Уколико настави да вас понижава и не да плату, објасните му правила игре. Ви ћете сваки дан континуирано урушавати репутацију његове фирме, док вам не исплати зарађено. Јасно га упозорите да је ово неповратан процес, да ће се штета из дана у дан повећавати, а након исплате неће моћи да је у потпуности санира.
 3. Отворите Вордпрес или било који други блог. Блог назовите именом и презименом газде или називом фирме, плус неки описни придев (будите маштовити). Отворите више блогова под различитим називима.
 4. Напишите укратко нешто о томе како вас је преварио. Немојте много да смарате, људи онда неће читати. Немојте ни много да кукате, људима је доста кукњаве. Напишите нешто у стилу: каква будала, мислио је нешто да ућари, а гадно се зајебао.
 5. Објавите ваш текст на десетак различитих блогова, са различитим насловима. Обавезно у наслову наведите име и презиме газде и назив фирме, заједно са речју превара и слично. Уколико фирма сарађује са иностранством, избаците и пар наслова на енглеском (имате Google translator).
 6. У сваки чланак обавезно убацујте слику. Слику особе која је отуђила вашу зараду. Слику обавезно назовите пуним именом и презименом те особе. Можете убацити и слику фирме. Уколико се циганија одужи, можете преко чела те особе почети да додајете натпис: ЛОПОВ, ПРЕВАРАНТ и слично. Ово је прилично радикална мера, првих недељу дана је никако немојте примењивати.
 7. Будите активни на друштвеним мрежама (обавезно Фејсбук), тамо имате највећу подршку. Нико не воли послодавце који не исплаћују раднике. Постављајте нове статусе о томе шта се дешава, делите чланке и слике по фејсу, пријатељима на зид, и по разним групама. Нека народ сазна истину!
 8. Можете поставити газдину слику на Јутјуб, уз неку музичку подлогу, обавезно са именом, презименом и погрдном речју у наслову. Yоутубе се добро котира и аутоматски приказује слику у Гоогле претрази. Правите од тога забаву, и гледајте да буде забавно вама и вашим пријатељима на фејсу.
 9. Можете послати вест и медијима, али не очекујте да ће пустити. Неплаћени радници су досадна и свакодневна појава у Србији, то више нико не објављује. Боље се поуздајте у средства која су вам на располагању.
 10. Уколико газда изгуби компас и почне да вам прети, одмах пријавите претње полицији. Претња је озбиљно кривично дело за које ће такође морати да одговара. Подсетите га да још увек може да прође релативно јефтино исплатом ваше зараде. Ви имате свако право да ширите истину.
 11. Кад вам исплати вашу зараду, престаните са избацивањем новог материјала. Нисте дужни ништа да скидате са нета, осим ако се тако не договорите. Узео је још вашег времена, а ваше време кошта.
 12. Уколико ипак не исплати вашу зараду, можете престати кад се сморите, али никако пре краја прве седмице. Гугл ће бити преплављен. Слике и текстови ће годинама након тога стајати на нету. Ако и не добијете своје паре, правда ће бити задовољена. Репутација фирме је упропаштена и трајно повезана са речју превара. Нови пословни сарадници и клијенти, када бирају између две фирме, ако је једна повезана са преваром, никако неће изабрати њу.
 13. Последње, али не најмање важно, обезбедите неки доказ да сте радили код дотичног зликовца (преписку мејлом, смс поруке, снимак телефоном, сведоке), уколико покуша да вас тужи за клевету. Тако ће закопати себе још дубље јер је починио више озбиљних дела (непријављивање радника, неплаћање радника, утаја утаја пореза и доприноса).
 14. Након свега, биће вам много лакше. Покушао је да вас превари, ал се дебело преварио.

(Важна напомена: рецепт је успешно примењен и ради.)

Рецепт патентирао: Дамјан Павлица

Advertisements

5 mišljenja na „Како натерати газду да плати?

 1. Postoji još jedno moćno sredstvo: Plakat na javnom mestu! Posebno efikasno kada se radi o malim gradovima….

  Ja sam koristio i SMS kada smo radili popis poljoprivrede, pa su počeli da muvaju i smanjuju cenu po upitniku i odugovlače sa davanjem ugovora. Veruj mi, SMS u kome ćeš pozvati kolege na bojkot gazde (ako situacija dozvoli), koji ćeš sročiti retorički ubedljivo i moćno i u kojem ćeš pozvati da se deli dalje, jako moćno sredstvo! Premoćno! Čini mi se bolje čak i od neta jer dotiče i stariju populaciju koja nema net!

  Ovaj članak ti je odlčan!

 2. Не бих се ја много мешао са Павлицом, па макар нудио и веома корисне савете.

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s