Друже Исусе срећан ти рођендан!

Пише: Дамјан Павлица

Isus

На приближно данашњи дан, пре више од 20 векова, рођен је чувени палестински пацифиста Јешуа ха-Нозри, у народу познатији као Исус Христ. Јешуа је живео у немирним временима римске окупације и мржње између Јудеја и Самарићана. Говорио је да су омражени Самарићани добри, проповедао је ненасилни отпор Римљанима и мир међу суседима. Напустивши породични дом, Јешуа је путовао земљом окупљајући сиротињу, примајући у своју дружину мушкарце и жене подједнако, и третирајући их као равноправне.

Темељ његове етике чини универзално правило: „Чините људима оно што желите да вам људи чине“. Насупрот традиционалној племенској одмазди („око за око, зуб за зуб“), Јешуа је тражио да другима чинимо само пожељне ствари, без обзира шта они чине нама. Иса је говорио да свако у себи носи небески поредак („царство божје је у вама“), који се достиже путем разумевања, духовног препорода, постајањем налик детету и вршењем божје воље. Позивао се непосредно на Бога и на свете књиге, не обазирући се на усмено предање које су разрадили свештеници. Припадницима ниже класе је говорио да су божја деца („синови божји“) и да ће стећи свет. Богаташима је говорио да су будале и безумници, који, уколико се не одрекну богатства, не могу наћи спасење. Себе је сматрао дететом човечанства („сином човечјим“).

Његово понашање је изазивало доста скандала. Јео је и пио са омраженим особама и друштвеним маргиналцима („порезницима и грешницама“), а на критике верских чистунаца је лаконски одговарао: „Болеснима треба лекар, а не здравима“. Исус је посебно оштро критиковао верске и политичке вође свога времена (књижевнике, свештенике, законике) зато што једно говоре а друго раде, прописују тешке обавезе другима а сами их не прихватају, приказују се побожнима, теже друштвеном положају, поседују знање које не користе нити деле са другима, врбују следбенике на све начине, присвајају имовину удовица, извана се представљају чистим а изнутра су нечисти, држе се слова закона а запостављају правду, милост и веру.

Након што је изазвао нереде у јерусалимском Храму, представници марионетских власти су га ухапсили и предали римском окупатору. Умро је разапет на крст, што је био језив и понижавајући начин којим су Римљани кажњавали побуњенике. Покрет који је Јешуа ха Нозри започео, касније је преузела Римска држава.

За крај, сетимо се неких од заборављених Јешуиних етичких савета: „будите попут мале деце“, „божански поредак је у вама“, „не сабирајте земаљско благо“, „познајте истину и истина ће вас ослободити“, „будите светлост људима“, „користите своје дарове да не останете без њих“, „љубите ближњег свог“, „тражите и наћи ћете“, „молите се у тајности, а не као лицемери по раскршћима“, „не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити“, „не брините се за живот“ и „све је могуће када верујете.“

Isus_i_apostoli

Advertisements

3 mišljenja na „Друже Исусе срећан ти рођендан!

 1. Isus је govoriо aramejski. Nije čak ni znao jevrejski.

  Važno je naglasiti činjenicu da su praistorijski SKITI bili nazivani imenom Arameos.
  (Plinije, Istorija, nat. VI. 19.1.).

  Na strani 127 njegovog rada piše:
  “Ultra sunt Scytharum populi…..antiqui (illos) Aramaeos (appellavere)”.

  ili prevedeno:
  „SKITSKI NAROD je onaj sa druge strane….stari ARAMEJI“

  Dakle, Isus nije bio Jevrej, nego Skit, aramejskog, arijevskog porekla.

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s