И творци саградише машину

procesor

Испод површине машине, програм се помера. Без напора, он се шири и скупља. У великој хармонији, електрони се распршују и једине. Облици на монитору су тек благо таласање. Суштина остаје невидљива испод.

Када су творци саградили машину, у њу су ставили процесор и меморију. Из тога су настале две стране програма. Процесорска страна је делатна супстанца. То је Контрола. Меморијска страна је пасивна супстанца. То су Подаци.

Подаци се састоје само од бита, али они узимају сложене облике. Контрола се састоји само од простих инструкција, али оне изводе сложене послове. Од малог и тривијалног, велико и сложено настаје.

Извор програма су Подаци. Контрола настаје из њих. Контрола наставља да ствара нове Податке. Прво се рађа из другог, друго је бескорисно без првог. То је складно кружење Података и Контроле.

По себи, Подаци и Контрола су без структуре. Програмери од старине обликовали су своје програме из ове сирове супстанце. Током времена, аморфни Подаци су кристализовани у типове података, а хаотична Контрола је ограничена на контролне структуре и функције.

(Пронађено негде у беспућима интернета. Превео ја.)

Advertisements

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s