Писмо богатих сиромашнима

bogat-siromasan

Будимо отворени: никада нећете добити на лутрији. С друге стране, све су шансе да ћете наставити да рмбате на својим усраним пословима до краја живота. А све само зато што сте се родили у погрешној класи. Боље се суочите са тим: ви сте само наши најамни робови. Жалимо случај!То је разлог зашто сте тако необразовани, неотесани, без трунке доброг укуса, али и без трунке самопоуздања, без чега никада нећете постати неко од нас. Да будемо сасвим прецизни: ни књига величине телефонског именика не би била довољна да у њу стану све неправедне предности које МИ имамо над ВАМА. Зато нам је веома стало да и даље верујуте у све те глупости о “социјалној правди” и “једнаким шансама за све”.

Наравно, у хијерархијском систему попут нашег, на врху нема много места. А ми смо већ тамо. И ту нам се толико свиђа да нам није ни на крај памети да потражимо неко друго. Али, добра страна хијерархије је што и од нижег има ниже: и ви имате на кога да гледате одозго, да му наређујете или да га с времена на време опалите по њушци. Чак и најбеднији перач судова може у хијерархији да пронађе неку скитницу над којом ће да се иживљава. И зато, будите захвални што смо вам обезбедили све те емигранте, избеглице, Цигане, курве и бескућнике!

Никада не губите из вида следеће: када би сви ви били економски збринути и привилеговани као и ми, онда не би имао ко да ради све те прљаве, досадне, опасне, слабо плаћене послове. Не би било никог ко би се борио у нашим ратовима и слепо извршавао наша наређења. И што је најважније, не би било оних који и на смрт гледају тако тупо, јер претходно нису окусили ни трунку испуњеног, смисленог и креативног живота. Зато имамо само једну молбу за вас: само наставите тако!

Могуће је да ви немате ту нашу похлепну, патолошку потребу за новцем, влашћу и престижом. Али, чак и када пожелите да промените свој живот, та могућност промене вас одмах уплаши, па тако остајете заробљени у сопственом паклу. Настављате да живите механички, у складу са улогом коју смо вам доделили, стално стрепећи од тога шта ће други мислити ако се усудите да разбијете тај калуп.

Наравно, увек се трудимо да завадимо и владамо, где год нам се свиђа: добро плаћени радници против лоше плаћених радника, радници из синдиката против оних изван синдиката, домаћи радници против страних, страни радници против других страних радника, итд. При том, стално вам смањујемо наднице под изговорима као што су “страна конкуренција”, “захтеви понуде и потражње”, “национална безбедност”, “велики спољни дуг”, итд. Лака срца газимо сваког ко почне да поставља незгодна питања или покуша да угрози наш профит. А да би вам омогућили бар некакво олакшање од економске уцене, којом вас свакодневно изнурујемо, допуштамо вам да с времена на време гласате за наше политичке сурогате, у игри званој “избори”.

ljudi

Изузетно нам је драго што немате појма шта се заиста дешава. Уместо да сву кривицу с пуним правом свалите на нас, ви окривљујете странце, раднике на црно, забушанте, друштвене паразите, педере, Јевреје, једни друге.

Осим тога, заиста нас радује што су се многи од вас упецали на причу о “радној етици”, иако већина послова у нашој економији на сваки начин доприноси општем загађењу, уништавању вашег физичког и емоционалног здравља, исисавајући из вас живот, иако је то једини живот који имате.

Ми заиста не знамо много о раду. Али, зато сте ви ту. И због тога нам је посебно драго.

Наравно, ваш живот би могао бити другачији. Друштво би заиста могло бити организовано тако да задовољи праве потребе људи. Ви и ваша врста могли бисте да устанете и заједно се ослободите наше владавине.

Али, ви то не знате! Шта више, не можете ни да замислите неки другачији живот! И то је вероватно највеће и најважније достигнуће нашег система: то што смо украли сву вашу машту, сву вашу креативност, вашу способност да мислите својом главом и да сами управљате својим животима.

Зато вам се свима захваљујемо из дубине наших окрутних срца. Ваше свакодневно жртвовање доноси нам сва наша искварена блага; ваш рад одржава наш систем; много, много хвала на томе што добро знате где вам је место, а да тога нисте ни свесни.

У потпису,
сва богаташка дупета овог света

Advertisements

Jedno mišljenje na „Писмо богатих сиромашнима

  1. Da, kako mali Perica.. da.. sve ok osim Perice i njegove percepcije i filmova holivudkse produkcije 😀

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s