Моја прва критична маса

kriticna-masa-trg-republike

У суботу је заправо одржана 40. јубиларна критична маса у Београду, али моја прва. Иако возим бицикл већ годинама, увек сам контао зашто да идем да се возим градом у маси, кад могу да се провозам до Авале или Аде.

Ипак, осећај је невиђен. Први пут у животу провозао сам се безбедно улицама свог родног града. Било нас је на стотине бициклиста, од стараца до мале деце, личило је на неку врсту београдског маратона.

Окупили смо се на Тргу и у пет поподне кренули ка Ади. Саобраћај је свуда где смо пролазили био заустављен, тако да смо могли да се ширимо целом траком. Од Трга смо чопоративно возили ка Славији, док су људи одушевљено посматрали из кола и градског превоза неуобичајену масу бициклиста, смејали се, трубили. Од Славије смо се спустили Немањином до ж. станице а потом лагано возили Савском поред сајма право све до Аде. Најбоље је када се прелази мост, па када се спуштамо сви вичу, звоне и примају се 🙂


Помислио сам како Београду само мало фали да буде веома леп и опуштен град. Једна бициклистичка стаза од Раковица до Аде Циганлије, што се мене тиче. Када то неко паметан буде изградио, људи ће моћи бициклима брзо и безбедно да путују од Земуна и Новог Београда, преко града и Аде, све до Авале. На Ади је обављено традиционално сликање са дизањем бицикла у зрак, након чега су сви поускакали у воду.

Нажалост, када се све завршило, враћао сам се кући најгорим и најнебезбеднијим могућим путем, Раковичким друмом, где поред тебе јуре камиони и аутомобили у пуној брзини.

У сваком случају, све ме је ово веома охрабрило. Ово је једна од најздравијих иницијатива које су се појавиле у последњих десетак година и доста људи је укључено. Доћиће бољи дани и за бициклисте!

kriticna-masa-ada

Advertisements

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s