10 najlepših sajtova na netu

by Damjan Pavlica

Ovo je moja top lista najbolje dizajniranih sajtova koje sam našao na internetu. Izbor je krajnje subjektivan i ograničen, i sigurno da postoji još mnogo sajtova za koje ne znam.

Glavni kvalitet ovih sajtova je ne samo što su lepi, nego što su napravljeni u CSS-u. Hoću reći, svako može nacrtati lepu stranicu, ali nije lako sve to pretočiti u kod.

Birao sam sajtove koji su mi zanimljivi. Ranije sam zamišljao da dobar sajt treba da izgleda profi, čisto, poslovno, a sad mislim da treba da izgleda tako da ga sa ponosom pokažem svakom prijatelju.

Wander World

wanderworld

http://www.wanderworld.io/

Glavna fora kod ovog sajta je što je interaktivan, tj. što se radnja odvija neposredno u toku vaše posete. Za to je potrebno solidno znanje CSS-a.

Cups Annual

cupsannual

http://www.cupsannual.ca/

Opet, sam crtež nije ništa spektakularan, ali je fora u pomeranju elemenata na stranici u zavinosti od tvog pomeranja mišem. Stara, dobra, interakcija.

Little Forge

littleforge

http://littleforge.com/

Mala tvornica, moj favorit. Ne samo što dobro izgleda, već je potrebno prilično veštine da bi se tako nešto napravilo u CSS-u. Kada vidim ovu stranicu kao finalni proizvod, definitivno znam da su majstori svog zanata (uključujući i mačora 😉

Inače, ovo je granica gde CSS prelazi iz dizajna u programiranje. Da biste napravili ovo kretanje i animacije potrebno je koristiti uglove, brzinu kretanja, rotaciju, jednom rečju prilično matematike i geometrije za dizajnera.

Reverend Danger

reverenddanger

http://reverenddanger.com/

Ovi su pobedili! Ubacili su sve što su mogli, a da to i dalje ne izgleda neukusno. Štaviše, ima prilično zanimljivih fora.

Na ovom sajtu je jasno vidljiva nova tendencija u dizajnu, da nema menija, već se sav sadržaj nalazi na jednoj strani. Razlog leži u činjenici da je svako od nas skloniji da skroluje stranicu naniže, kako bi bacio pogled, nego da ulazi u neke menije koji ga ne zanimaju.

Stop Visual Pollution

stopvisualpollution

http://stopvisualpollution.com/

Stop vizuelnom zagađenju! Ovo zapravo nije pravi sajt, već primer dobro dizajniranog sajta, rađen za potrebe kursa na Treehouse-u (o čijim kursevima sam već pisao). Dobro ukljopljene boje, pop art estetika i to je to.

A Small Orange

http://asmallorange.com/

asmallorange

Ovaj sajt ne koristi nikakvu posebnu veštinu što se tiče CSS-a, ali se zasniva na zgodnom crtežu. Međutim, ima veliku manu što nije prilagodljiv manjim ekranima (probajte da smanjite browser – ne reaguje).

Pop Web Design

popwebdesign

http://www.popwebdesign.net/

Ovi likovi su domaći a izgledaju prilično profi. Što se mene tiče, ulaze u konkurenciju na svetskom nivou.

Motherfucking Website

motherfuckingwebsite

http://motherfuckingwebsite.com/

Za kraj, najbolji jebeni sajt na netu. Problem sa nekima od gornjih sajtova je što su nepregledni. Lepi su, ali nisu za svaku svrhu. Međutim, ovaj sajt nema tih problema. Čist je, pregledan, prilagodljiv raznim uređajima, prilagođen svom sadržaju. Jednom rečju, savršen.

Tako da ukoliko ste web dizajner nemojte pošto-poto praviti prelepe sajtove. Stranica nekad treba jednostavno biti pregledna i funkcionalna, to je vrhunac dobrog dizajna.

P.S. Na ovoj listi zapravo nema deset sajtova. Ukoliko pronađete još neki lep sajt na netu, slobodno ga dodajte u komentarima.

Ostajte oštri i pišemo se!

 

Advertisements

2 mišljenja na „10 najlepših sajtova na netu

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s