Trijumf otpisane srpskohrvatske Wikipedije

12-godina-wiki

Na zgražavanje mnogih, srpskohrvatska Wikipedija je postala prva po broju članaka u regionu. Ova otpisana Wikipedija „izumrlog jezika“, koja ne bi trebalo ni da postoji, postala je najveća enciklopedija na našem zajedničkom jeziku ikad. Mi skribomani iz Hrvatske, Srbije, Bosne, pišemo tamo već godinama, prikupljamo sve što valja sa srpske, hrvatske i bosanske wiki, a bogme i danonoćno pišemo nove članke.

Priča o srpskohrvatskoj wiki je prilično zanimljiva. Pokrenuta je još u januaru 2002. godine (godinu dana nakon engleske), kao jedinstvena Wikipedija za naše govorno područje. U atmosferi opšteg deljenja to nije išlo, pa krajem te godine kreće zasebna bosanska Wikipedija, a početkom naredne 2003. i zasebne hrvatska i srpska.

Tada je izgledalo da je ovaj projekat osuđen na propast, baš kao i zajednički jezik, zajednička država i sve ostalo. Međutim…

Nakon kraćeg perioda osipanja i neaktivnosti, na sh Wikipediji su se počeli okupljati saradnici sa hrvatske i srpske enciklopedije, nezadovoljni pristrasnoću „nacionalnih“ verzija ili jednostavno zbog mogućnosti zajedničkog uređivanja i višenacionalne saradnje.

Sh wiki je i dalje bila mala, ali se izdvajala kao nepristrasna. Srpskohrvatska Wikipedija po tome najviše podseća na englesku, jer ćete tu sresti različite nacije kako zajednički uređuju istu temu. Vremenom su neki ljudi od pera, kao sociolog Aleksej Kišjuhas, počeli primećivati da se ona po kvalitetu sve više izdvaja:

Zato i ne iznenađuje što najkvalitetnije stranice Vikipedije napisane na balkanskim jezicima nisu ni na srpskoj, ni na hrvatskoj verziji ove enciklopedije, već na – onoj srpskohrvatskoj. Sa čak 89 hiljada kvalitetni(ji)h odrednica, srpskohrvatska Vikipedija se subverzivno bori sa dominacijom one srpske i one hrvatske. Na kosmopolitski način, a snagom preciznosti, objektivnosti, neutralnosti i argumenata.

Zanimljivo da je ova rečenica napisana samo pre godinu dana (septembra 2013), kada je srpskohrvatska Wikipedija sa 89 hiljada članaka još uvek bila „marginalna“, manja i od srpske i hrvatske. Od tada, srpskohrvatska Wikipedija je raketnim pogonom utrostručila broj članaka. Aprila 2014. godine je preletela hrvatsku Wikipediju, koja je tada imala 158.000 članaka, a oktobra iste godine i srpsku, koja je tada imalo oko 260.000.

Grafikon koji pokazuje povećanje obujma članaka na Srpskohrvatskoj Wikipediji
Grafikon rasta članaka srpske, hrvatske i srpskohrvatske Wikipedije. Obratite pažnju na „poletanje“ plave linije od 2013. godine.

Zašto ni jedan medij nije objavio ovu vest??

Naravno, za medije željne krvi ovo nije nikakva vest. Samo je napisana najveća enciklopedija ikad na našem zajedničkom jeziku. Nije to kao omonad kada su otkrili na hrvatskoj Wikipediji, zamislite, proustaške članke. To je iz nekog razloga bilo zanimljivo svim medijima u regionu, naslovnice žute štampe su galamile o enciklopedijskom skandalu. Neka ih..

Za kraj, da vam odam tajnu. Dobar deo ovih članaka su fiktivne brojke, odnosno kratki botovski napisani članci o asteroidima ili francuskim selima. Ovu tehniku su prvo otkrili programeri na srpskoj Wikipediji, ali nedovano su je počeli primenjivati i programeri na sh wiki 🙂 Iako me to raduje, ja lično preferiram pisanje članaka na teži način.

Naravno, „takmičenje“ među Wikipedijama je u suštini zaebancija. Tu svi dobijaju. Članci se objavljuju pod slobodnom licencom, kopiraju se, i mnogo je lakše „prevesti“ na primer sa hrvatskog na srpski nego prevoditi sa engleskog.

P.S. Neke od mojih wiki članaka možete pronaći ovde.

Služimo narodu!

Advertisements

Jedno mišljenje na „Trijumf otpisane srpskohrvatske Wikipedije

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s