Dan kada su letele knjige

Piše: Damjan Pavlica

Bačene knjige iza Fakulteta političkih nauka.
Bačene knjige u kontejner iza Fakulteta političkih nauka.

Jednog jutra pre desetak godina, mislim da je bila 2003., stigao sam na Fakultet političkih nauka kao i obično, i ugledao pun kontejner knjiga (onaj veliki, za staru hartiju). Zastao sam da vidim o čemu se radi – neki radnici su na zadnja vrata izbacivali knjige sa Fakulteta i tovarili ih u kontejner. Ubrzo je nas desetak knjigoljubaca počelo da kopa po gomili bačenih knjiga. Primetili smo da su to uglavnom stare levičarske knjige, štampane u periodu SFRJ, ali bilo je i raznih drugih. Peli smo se po gomili, rovarili, menjali knjige, otimali se… Kada smo se malo pribrali, i napunili rančeve dobrim knjigama, otišli smo da pitamo bibliotekarku šta se to, do đavola, dešava!?

Bibliotekarka nam je ljubazno objasnila da su Amerikanci darovali Fakultetu nov bibliotečki fond, da u biblioteci ni u podrumu više nema mesta za nove knjige, pa moraju izbaciti stare. Pošto imaju mnogo primeraka starih komunističkih knjiga, izbacuju ih kako bi napravili mesta. Pitali smo je zašto te knjige ne poklone nekome, ali je spremno odgovorila da nikom nisu potrebne, jer ih sve državne institucije imaju napretek. Pitali smo je zašto nisu dali oglas o poklanjanju knjiga, jer očigledno postoje ljudi kojima su potrebne, ali to je već prevazilazilo birokratske nazore te dobre i pristojne žene.

Pozvao sam komšiju Vojina u pomoć, koji je ubrzo stigao svojom Ladom Samarom, koju smo do vrha nakrcali knjigama. Tada sam u svoju kućnu biblioteku uvrstio sabrana dela Marksa, Engelsa i Lenjina. Mnoga dela Dimitrija Tucovića i Svetozara Markovića. Razne časopise za filozofiju i društvenu teoriju (Delo, Praxis, Kultura, Marksizam u svetu, Treći kanal…). Bilo je tu i Kanta, Froma, Markuzea, Habermasa, a od klasika izdvajam Aristotelovu Politiku i Platonovu Državu. Kao posebno retku poslasticu ugrabio sam knjigu Vilhelma Rajha Funkcije orgazma, koju ćete teško naći u bibliotekama (ne znam kome sam je pozajmio, javite se). Zanimljivo da se među bačenim knjigama našla i knjiga tadašnjeg dekana, Vukašina Pavlovića “Obnova utopijskih energija”, o omladinskim pokretima u svetu između 60-ih i 80-ih godina. Sve u svemu, jedno veoma bahato i neselektivno bacanje.

I u ovom zlu ima nešto dobra – na ovaj način su knjige iz prašnjavih institucija sišle u narod, barem one koje su preživele. Sada se levičarske knjige jeftino prodaju na buvljaku. A ja sam neke od ugrabljenih Tucovićevih knjiga prebacio u elektronski format pa ih možete čitati na internetu.

Advertisements

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s