Коме одговара класни рат у градском превозу?

Пише: Дамјан Павлица

Последњих неколико година, сукцесивним мерама свих градских власти, радикализује се стање у јавном превозу. Ово су уобичајено слике:

Пропорционално просечној радничкој заради (која је двоструко мања од тзв. „просечне зараде“), карте су све скупље, казне све оштрије, а контрола има све више овлашћења. Последњи корак је најављено увођење посебне градске полиције која би се бавила искључиво гањањем сиротиње по јавном превозу.

Као прво, употреба јавног превоза није избор. Ја не желим да идем до града, али морам, јер ми је тамо лекар. Ја бих најрађе волео да је град устројен по мери људи, и да сваки комшилук има инфраструктуру која му је потребна. Нажалост, није тако.

Структура града је пројектована тако да уцени његове житеље. Они морају свакодневно прелазити огромна растојања ради задовољења егзистенцијалних потреба (често више од 25 километара у једном правцу), а што су већа растојана приморани да прелазе, то су више гоњени на сваком кораку.

Стање у градском превозу све више личи на класни рат. То више није класни рат из прошлог века, у коме су гневни нижи слојеви нападали на богаташе и њихове привилегије, ово је рат који воде богати против сиромашних. Тачније, ово је рат сиромашних против сиромашних, који финансирају богати.

1_posto_najbogatijih

Буржоазија је, планетарно, у офанзиви. Успешно нападају и освајају јавне ресурсе – земљу, храну, воду, ваздух, фабрике! Темпо социјалног раслојавања је све бржи, насртаји богатих све безочнији. У том контексту треба посматрати криминализацију сиротиње у градском превозу.

Тајкунима заправо није циљ да сви плате карту. Да им је то циљ, уредили би систем да се карта купује на улазу у возило. Али није им циљ не пустити унутра човека без карте, него га пустити, а онда му наплатити стоструко! То је изопачена логика профита. Зато су лабави на вратима, а организују цео систем изненадних друмских препада, прогањања, принудне наплате, привођења.

Дакле, коме одговара класни рат у градском превозу? Одговара онима који су га покренули, који га заоштравају, који су унајмили своје плаћенике и који дебело профитирају на њему.

Богатуни, пустите сиротињу на миру, рат из јавног превоза се лако може прелити до ваших кућа.

Advertisements

Jedno mišljenje na „Коме одговара класни рат у градском превозу?

  1. Iz dana u dan je sve veći haos…a još je tragičnije što niko od ljudi iz tramvaja nije reagovao na malteretiranje jadnog čoveka. Šta se kog đavola dešava sa ljudima….:(

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s