Prijateljski savet za buduće novinare

Piše: tzv. Damjan Pavlica

damjan-pavlica-novinar

 

Razume se, morate raditi intervjue, juriti priče, istraživati. Ali pre svega, morate biti lojalni svom finansijeru.

Naravno, vi nikada nećete znati, barem ne zvanično, ko je vaš finansijer. Ali vaša lojalnost njemu mora biti bespogovorna. Vašim novinarskim instinktom morate osetiti ko trenutno podržava i finansira vaš medij. Naravno, o tome nije pristojno postavljati pitanja u redakciji.

Tvdim da postoji sloboda medija. Svako može otvoriti svoju stranicu na internetu i pisati o bilo čemu. Samo ne možete očekivati da vas neko za to plaća.

Ukoliko želite pisati za novine i biti za to plaćeni, ulazite u svet interesa. U svetu interesa igraju partije, tajkuni, novac i moć.

Možete pokušati da ostanete čisti. Možete se držati podalje od dnevne politike. Možete raditi vremensku prognozu. Možete pisati istorijski feljton.

Ali nikada, jebeno nikada, ne smete zaboraviti lojalnost svom finansijeru!

Vaš lični politički stav se, naravno, može razlikovati od stava vašeg urednika i politike koju on propagira, ali taj stav morate brižljivo čuvati za sebe. Svako javno ispoljavanje vašeg stava protivno stavu redakcije, ma koliko bilo bezazleno, može imati krajnje posledice. Usputni komentari na društvenim mrežama, deljenje satiričnih tekstova na internetu, mogu vas skupo stajati ukoliko potkačite gazdu vašeg gazde.

Jer on je gospodar vaših prihoda. On šalje hleb nasušni vama i vašoj porodici. A po potrebi i organe reda.

Bez ikakvog ubeđivanja bićete udaljeni sa radnog mesta i zamenjeni sledećim nezaposlenim novinarom. Većina dojučerašnjih kolega vam se više nikada neće javiti, a neki će po službenoj dužnosti morati i da napišu nešto protiv vas.

Eto drugari, tako je to. Ako vas i dalje privlači novinarstvo, uđite u tu priču hladne glave.

Srećno mladi novinaru!

Advertisements

Jedno mišljenje na „Prijateljski savet za buduće novinare

  1. Možda si za nijansu preterao, ali samo za nijansu.
    A imajući u vidu na šta je danas spalo novinarstvo- žuta štampa i što više krvi, noževa i tragedija, jasno je zašto se časni ljudi klone ove profesije. Ima ih, doduše, ali polako isčezavaju i novinarstvo sve više postaje zanimanje neobrazovanih, netalentovanih i… sumnjivo časnih ljudi. Dok, s druge strane, fakulteti ovog usmerenja fabrikuju sve više kadrova, za koje tek živa nisam.

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s