10 ludo hrabrih smrti

U vremenima rata i revolucija dolazi do čudnih preokreta, kada isplivaju najkrvavije i najplemenitije osobine. Zato drugi svetski rat ne prestaje da me fascinira primerima nezamislive hrabrosti i prezira prema smrti.

Ovo su primeri ludo hrabih smrti koje sam uspeo da prikupim. Molim vas da ostavite u komentaru ako znate još neki primer.

Streljanje omladinaca u Bečeju

1941-11-11-becej-labud-pejovic

Streljanje 12 skojevaca u Bečeju 11. novembra 1941. od strane mađarskih fašista. Momak koji drži uzdignutu pesnicu je Milan Gavrić, član SKOJ-a (komunističke omladine). Po drugom tumačenju, pesnicu drži Labud Pejović, sekretar Sreskog komitata SK SKOJ-a, takođe među streljanima.

Stjepan Filipović

1942-05-22-valjevo-stjepan-filipovic

Legendarna fotografija koja je završila u sedištu Ujedinjenih nacija, i postala simbol otpora fašizmu u drugom svetskom ratu.

Stjepan Filipović Stevo je bio komandir čete Valjevskog partizanskog odreda, zarobljen nakon sloma ustanka u Srbiji, decembra 1941. Obešen je u Valjevu 22. maja 1942. godine, nakon meseci mučenja i uzaludnog ispitivanja. Sa vešala je mitingovao i pozivao narod na ustanak, te je pogubljen 15 minuta ranije nego što je predviđeno. Veruje se da je njegovo držanje uticalo na odluku nemačkih okupacionih vlasti da odustanu od daljih javnih vešanja na tlu Srbije.

Ljubo Čupić

cedomir-cupic-ljubo

Čedomir Čupić, zvani Ljubo, je bio komesar čete u nikšićkom partizanskom odredu. Zarobljen je aprila 1942. godine, u toku tzv. treće neprijateljske ofanzive, koju su Italijani i četnici vodili protiv partizana u Crnoj Gori. Njegova fotografija izlaska na gubilište, 9. maja 1942. godine, deluje potpuno nestvarno zbog njegovog ležernog osmeha. Da ne znamo okolnosti, pomislili bismo da je u pitanju slika zatvorenika koji izlazi na slobodu.

Ako ste pomislili da je bio samo slučajno nasmejan u tom trenutku, postoji i naredna fotografija. Na njoj Čupić iz sveg grla peva ispred četničkog streljačkog stroja, i okupljenih italijanskih vojnika.

ljubo-peva

Tri omladinke u Zagrebu

tri-omladinke

Ovo je jedna od najmanje poznatih fotografija iz Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, iako je dugo prisutna u muzejskom fondu. Tumačenje ove fotografije je šturo: Tri omladinke u Zagrebu stoje pred svojom rakom, svezanih ruku, i smeju se u času kad će ih streljati.

Fotografija deluje gotovo kao šala, gde su luckaste devojke postavile lažnu scenu pogubljenja kako bi se slikale. Međutim, čitavo okruženje je krajnje ozbiljno, počev od vojnika u stroju sa desne strane, preko oficira čija se glava nazire između prve dve omladinke, i nekih radnika ili zarobljenika u gornjem levom uglu fotografije.

Žao mi je što ne znam imena devojaka na slici. Ako saznate više o fotografiji, molim da sa mnom podelite.

Lepa Radić

lepa-radic

Lepa Radić je bila borac Kozarskog partizanskog odreda. Februara 1942. godine, tokom Operacija Vajs, pripadnici SS divizije Princ Eugen su je zarobili živu, uprkos očaničkom otporu, dok je štitila povlačenje izbeglica i ranjenih.

Na gubilištu su joj ponudili pomilovanje ako oda komuniste među zarobljenim narodom. Lepa je odgovorila: »Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!« Imala je 17 godina.

Streljanje partizana u Ćupriji

1941-cuprija-streljanje-partizana

Septembar 1941. Vidno izmučeni, zarobljeni srpski partizani pred nemačkim streljačkim strojem u Ćupriji i dalje pružaju otpor. Prvi drži dignutu pesnicu, a drugi viče parole. U pitanju su borci Paraćinsko-ćuprijske čete.

Rade Končar

1024px-Streljanje_u_Šibeniku

Rade Končar je bio sekretar Komunističke partije Hrvatske i organizator ustanka u Dalmaciji. Uhapšen je 17. novembra 1941. godine i pred specijalnim italijanskim sudom osuđen na smrtnu kaznu. Kada su ga upitali da li želi da traži pomilovanje, odgovorio: „Milosti ne tražim, niti bih vam je dao!“ Streljan je 22. maja 1942. godine u Šibeniku, zajedno sa 25 drugih antifašista. Pred streljačkim strojem je vikao: „Kukavice, pucajte u prsa!

Leontina Kraus

Gospodinu Predsedniku Srpske Vlade

Molim da oslobodite najmlađeg komunistu osuđenog na smrt streljanjem, a na njegovo mesto da se stavi mene.

U Beogradu, 8 XII 1942. g.

Cvetkova 6
kvart 7

Leontina Kraus

leontina-kraus

Leontina Kraus je bila beogradska učiteljica u penziji, koja je tokom okupacije slala pisma Milanu Nediću, tražeći da umesto najmlađeg komuniste osuđenog na smrt streljaju nju. Želja joj je samo delimično uslišena – uhapšena je 19. decembra 1942. je i nakon boravka u logoru Banjica streljana 7. juna 1943. godine, ali niko nije oslobođen umesto nje.

Advertisements

3 mišljenja na „10 ludo hrabrih smrti

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s