Kako postati planinar?

stara-planina

Prvo da napomenem da je važno postajati. Nije dovoljno samo biti (tetka, majka, otac, programer, umetnica…) važno je postajati. Postajanje je način da duh ostane živ. To je uvek uskakanje u svet o kome ne znamo ništa.

Dakle, kako postati planinar? To je bilo moje prvo pitanje kada mi se javila ova ideja. U principu ništa teško, potrebno je da ispratiš sledećih par koraka:

  • Kupi vodootporne planinarske cipele. Ovo je najbitnija stavka, ali problem je što mnoge cipele koje se prodaju kao nepropusne zapravo propuštaju vodu. Ja nisam imao sreće sa prvim cipelama (McKinley) jer propuštaju, ali iskusni planinari preporučuju marke Alpina, Planika, Lowa… Ostalo dolazi vremenom, a sledeća stavka je verovatno planinarski ranac. Bitno je da ima mrežicu na leđima protiv znojenja leti.
  • Učlani se u neki od brojnih planinarskih klubova u Srbiji. Među najpoznatijima su: Pobeda, Radnički, Železničar… Svejedno u koji se učlaniš, bitno da je klub u Planinarskom savezu Srbije. Kao član bilo kog kluba možeš ići na akcije svih ostalih. U suštini, nađi najbliži (napomena: članarina važi do kraja kalendarske godine, a ne godinu dana).
  • Pronađi akciju koja ti se sviđa. Najave akcija se redovno objavljuju na sajtovima planinarskih društava. Ja npr. redovno pratim akcije Kruga, Radničkog, Pobede, Železničara, Balkana i  drugih.
  • Prijavi se za akciju. U najavi akcije uglavnom piše kontakt vodiča (telefon ili email) kome se treba prijaviti. Prilikom prijave se plaća akontacija. Ako tek počinješ da se pentraš izaberu lakšu akciju (ispod 1000m), pa ćeš pomerati granice polako.
  • Spakuj stvari za planinu. Pakovanje je čitava nauka, koja se usavršava vremenom. Ja imam spisak stvari za planinarenje koji mi pomaže da ništa ne zaboravim. S druge strane, nemoj se pretovariti, samo ono podebljano je zaista bitno.
  • Uživaj i ne prljaj. Planinari se s poštovanjem odnose prema prirodi, a najvažnije je da svoje smeće vratiš sa sobom, jer po šumama nema kanti za smeće.

Vidimo se u prirodi 🙂

kampovanje-bobija

Ostavi komentar

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s