Knjige

дамјан павлица

U slobodno vreme pišem tamo neke leve knjige. Samostalno sam objavio par knjiga o temama koje su me godinama opsedale. Napominjem da nisam nikakav ekspert, samo običan radoznalac koji voli da kopa po internetu i istražuje.

Skvoterski pokret

Pregled skvoterskog pokreta u svetu, od nastanka do 2007, kada je pisana ova knjiga.

skvoterski pokret

Savremena istorija Kosova

Prikaz istorije Kosova u 20. veku, sa posebnim osvrtom na srpsko-albanski sukob. Sve ono čemu nas u školi nisu učili.

savremena-istorija-kosova

Draža za početnike

Zbirka feljtona o Draži Mihailoviću koje sam tokom 2013. godine objavljivao na enovinama. Krnje elektronsko izdanje možete naći ovde, a kompletno štampano izdanje na kioscima štampe.

draza-za-pocetnike

Advertisements

2 mišljenja na „Knjige

 1. Damjane, moj komentar se odnosi na tvoj rad o Kosovu. Ali, avaj! trebala sam prvo da pogledam izvore, pa da onda odlucim da li cu citati. Ovako, procitala sam sve i sada imam kamen u zelucu i moram da napisem nesto ali da bude kratko. Prvo, ne znam da li si ciljao da ovo bude uravnotezena verzija, ali si omasio. Pocevsi od izvora, do terminologije i tog preovladjujuceg pokajnickog tona u nekih Srba za ono sto su im drugi rekli da su uradili.
  Pitam se jos i da li si bio na Kosovu? Pre 1999. ali i posle? Ako nisi, (a daleko je samo 400 km) a usudio si se da napises rad o tom delu teritorije ovog sveta, onda si, po meni, jos jednom omasio… Ja sam sa Kosova, tamo sam zivela do 2008. godine, prezivela i bombardovanje, i mart 2004. godine, radila dugo godina sa Albancima posle rata, pa mislim da imam pravo da kazem svoje misljenje o tvom radu. Ti ces ga verovatno zanemariti, olako me strpavsi u korpu sa natpisom „nacionalista“ i/ili „sovinista“ (kako se to kod nas ovih dana izjednacava), ali ja te pozivam da odes dole, do samog juga Kosova (mozda i kao gost moje porodice dole) pa vidis ljude i popricas sa starijima i mladjima iz svih zajednica… Mozda malo izmenis glediste.. O pojedinacnim podacima i opisima bismo mogli da raspredamo, ali forma ne dozvoljava.
  Svako dobro.

  1. Поштована Милијана,

   нажалост, још увек нисам био на Косову, а велика ми је жеља да тамо одем, посебно јужно од Ибра. Уколико твој позив није упућен само про форме, радо бих се одазвао и отишао бар један викенд доле.

   Што се тиче саме књиге, свестан сам њених недостатака. Као прво, нисам историчар, као друго писао сам је на основу премало извора, као треће, нисам никад био лично на терену. Једини мотив ми је био да се упознам са стварном историјом Косова, поред оне митололошке. Жао ми је ако сам омануо. Надам се да ћу је за коју годину заменити другом, допуњеном верзијом.

   Хвала ти пуно на твом искреном коментару и свако добро.

Zatvoreno za komentare.